Tak for at du kigger forbi! Skal vi være pennevenner?
Meld dig til mit nyhedsbrev, så sender jeg dig en hilsen ca. en gang om måneden:)

Øvelse: “Det kreative kvarter”
"Det kreative kvarter" er min absolutte favorit-teknik til at udvikle og pleje kreativitet. Og det er ikke kun mig, der elsker den. Det gør de mennesker, jeg har haft på kursus i kreativitet også.
Her får du en gør-det-selv-guide til at gøre "Det kreative kvarter" til en uundværlig del af dit skabende liv.
Øvelsen handler om at:
- "Tømme" din hjerne for støj
- Gøre dig bevidst om, hvad der egentligt er vigtigt, så du kan bruge både din mentale energi og din tid på det rette
- Lytte til din underbevidsthed - som er meget tættere på din opfindsomhed og kreativitet, end dine velopdragne pandelapper er det.
Sådan gør du:
Begynd hver dag med bruge mindst 15 minutter på at skrive i en notesbog. Du skal skrive i hånden. Ikke noget med notesblokke på computeren eller telefonen. Det skal være helt old-fashion-analogt med pen og papir.
Det Kreative Kvarter er en slags ”tøm hovedet”-øvelse. Har du ikke prøvet det før, kan det opleves noget akavet – men det virker. Det siger både praktisk erfaring og videnskabelig forskning, så kast du dig ud i det.
Du skal skrive PRÆCIS det, der går gennem dit hoved. Noget af det bliver sikkert noget vrøvl, ala: ”Bum, bum - hvad skal jeg skrive? Skal det her virkeligt gøre mig mere kreativ? Mærkeligt, at jeg aldrig har hørt om det før, men hey – hvis jeg gør det, jeg altid har gjort, kommer der nok heller ikke til at være den vilde udvikling i min kreativitet.”
Hvis du ikke har arbejdet med at skrive dine tanker ned tidligere, kan der sagtens gå nogle dage, uden du oplever, at der kommer ny kvalitet og flow i dine kreative ideer, tanker og planer. Det er ok. Slip kontrollen, stol på teknikken og giv dig selv de 15 kreative minutter hver dag - som i hver eneste dag - så kommer kommer det.
Giv dig selv "Det kreative kvarter", så kommer gevinsterne af sig selv
Nogle laver en huskeliste over dagen med alle opgaver og opmærksomhedspunkter listet, mens andre skriver i en dagbogslignende form. Og der er selvfølgelig også en hel del, der laver en blanding af det hele.
Det hele er fint. Du løser opgaven, som du skal.
Det vigtige er, at du som minimum bruger 15 fulde minutter på øvelsen, så ikke noget med at skrive hurtigt i fem minutter og så springe de resterende 10 minutter over. Du må gerne blive i tvivl om, hvad du skal skrive. Du må gerne opleve, at du løber tør for ord. Men skriv videre alligevel. Helt konkret: "Nu ved jeg ikke, hvad jeg skal skrive, men der er kun gået 10 minutter, så nu skal jeg fortsætte i 5 minutter mere, selvom jeg synes, jeg er færdig ... "
Det er faktisk først, når du er "færdig" med dine bevidste tanker, at der bliver plads til, at du kan lytte til din kreativitet og underbevidsthed.
Husk, at så længe du skriver et fuldt kvarter, kan du ikke løse opgaven forkert – heller ikke selvom det eneste, der kommer ned på papiret, er sætninger som ”jeg ved ikke, hvad jeg skal skrive … ”, og heller ikke selvom håndskriften bliver sjusket, fyldet med stavefejl, og der ikke er et eneste komma.
Hvorfor virker det?
Det, du får ud på papiret, er det, der optager din hjerne, og du har brug for at ”tømme” lidt af, for at skabe et mentalt frirum til din kreativitet.
Kreative ideer kommer ikke ud af ingenting, selv om det nogle gange kan føles sådan.
Ideer kommer, fordi vi skaber de rette mentale forudsætninger for dem.
Det er derfor, du kan sidde uden en eneste idé til et idéudviklingsmøde og få fem gode ideer, mens du rydder op i køkkenet efter aftensmaden.
Kan du ikke mærke kreativiteten blomstrer, mens du skriver? Slap af og vid, at du alligevel har styrket kreativitetens vilkår i dit liv.
Gør dig klar til at tage imod flere ideer og indfald
Mærker du nye ideer poppe op mellem dine tanker, så skriv dem straks ned.
Tag gerne din notesbog med i tasken, så du kan notere ned, hvis der kommer kreative ideer til dig i løbet af dagen - for kommer de ikke nu, så kommer de måske, mens du tanker kaffe, skræller kartofler eller venter på bussen.
Du kan selvfølgelig også bruge din smartphone til at notere tanker og ideer ned i løbet af dagen, men din hjerne har generelt godt af, at vi giver den sanselige oplevelser. Og det gør en telefon og computer ikke i samme grad som pen og papir.
Bruger du af praktiske årsager din telefon i løbet af dagen, kan du skrive dem over i notesbogen i aften, når du kommer hjem. Det virker også.
Du skal ikke sortere i dine ideer og kreative indfald. Bare giv frit løb til dem alle, og nyd den energi, det giver, at mærke kreativiteten folde sig ud.
Inden for kreativitet er flere ideer en sikker vej til bedre ideer.
Så værsgo – brug 15 minutter på at tømme dit hoved for tanker - skriv ned på papiret.
Rigtig god fornøjelse - og hjerteligt velkommen til et liv med mere kreativitet!
/ Lene